Nedslag i protokollen
Som vi redan sagt har vi inte alla styrelseprotokoll kvar, men ändå åtskilliga sidor. På folkrörelsearkivet i Gävle finns huvudstyrelsens protokoll från 1912 till en bit in på 50-talet. Det är mellan 2000 och 3000 sidor. Att ta sig igenom dem är ett påfrestande men ändå fascinerande rutinarbete. Efter ett tag sitter man med i de olika styrelserna. Man gläds och lider med tidigare styrelsekamrater av vilka många nu är döda.
Länge var det så att huvudstyrelsen sammanträdde varje vecka oftast på några av stadens många kaféer. (Se Larsas artikel i HT 19 februari). Dessutom samlades man till allmänt möte med jämna mellanrum. Varenda liten detalj protokollfördes och paragraferna är oftast många och faktiskt nästan alltid mycket välskrivna.
Påfrestningen i arbetet med att läsa ligger i att vardagen är så enahanda. Frågorna liknar varandra vecka efter vecka. Men ibland bränner det till. Rösterna höjs eller minerna blir allvarliga. Här två exempel.

Utdrag ur styrelseprotokoll den 3 november 1901
§1  Medlemmarna beslöto att ändra föreningens namn från
"Skidklubben Strand" till "Strands idrottsförening" och antogo för den skull en sköld med initialerna SIF såsom föreningsmärke.

Vid Allmänt möte den 14 maj 1915,
tröskas rutinämnena som vanligt och plötsligt heter det i paragraf 9:
Föreslogs att föreningen skulle gå upp i HIF och var förslaget motiverat med den kolossala slöhet som varit rådande bland föreningens medlemmar. Förslaget slopades utan vidare debatt.

14 oktober 1915, Extra föreningssammanträde.
En enda fråga behandlas
Sparbanken (Hudiksvalls stads sparbank) erbjuder lån till en ny idrottsplats under förutsättning att Strand och HIF slås ihop. Mötet beslutar att hrr Skog och Ljunggren skall samtala med sparbanksdirektören J Engström.
Gärna ekonomiskt samarbete men skilda verksamheter skulle vara Strands argumentationslinje.

styrelsemöte 5/3 1918
Hade inkommit en räkning från Hemstickningsaffären för 3 tröjor för resp. Ivar Sundman, G. Östlin och K. Bokvist men ansåg styrelsen, att när dessa personer en gång förut under sistlidna sommar erhållit sådana avstyrktes densamma.
Påpekas bör att alla var och blev mycket uppskattade Strandmedlemmar, men i synnerhet Ivar Sundman hade uppenbarligen i ungdomen en del divalater som förde honom i konflikt med Strandstyrelsen.
Nu upprepar man förbudet att gå och handla på föreningens bekostnad utan rekvisition, men några veckor senare beslutar man ändå att betala de tre tröjorna.

Extra styrelsesammanträde å Kafé Viktoria den 28/1 1932.
Det är en dramatiskt avgörande som denna kväll fattas. Kalle Gustafsson har blixtinkallat styrelsen. Föreningen hade en mycket duktig skidåkare Uno Hammar som skadat sitt ben mycket illa. Hur det gått till berättas inte i protokollet. Nu är situationen så allvarlig att läkarna på sjukhuset i Hudiksvall anser att man omedelbart måste amputera benet. Vi läser i protokollet:
Extra sammanträdet hade sammankallats i anledning av vår medlem Uno Hammars beklagliga händelse med benskadan.
Styrelsen beslöt att söka hjälpa Hammar till specialistvård, enär en möjlighet föreligger att kunna avhjälpa skadan utan amputation. Styrelsen beslöt att skriva en insamlingslista vilken Kurt Andersson och Sivert Svensson utsågs att indriva. V Stark lånade kontant till föreningen 200 genom B Andersson i Vestberga. Ordförande Gustafsson begär tjänstledigt från SJ och reser ned med Hammar till specialisten.
Historien får en lycklig upplösning. Specialisten i Stockholm räddar Hammars ben.

Styrelsemöte på Kafé Viktoria den 19/10 –31.
Våren –31 fick föreningen ett erbjudande som man tyckte var ekonomiskt mycket lovande. Man erbjöds att arrangera sommardanser ute på Maln. Den följande paragrafen är nästan patetisk och rörande.
§5. Malla Johansson (som sedan kom att heta Örner) avlämnade redovisning över danser å Malnbaden i sommar. Inkomster 892,40. Utgifter 893.96.
På grund av konkurrensen samt ogynnsam väderlek har rörelsen ej blivit ekonomiskt lysande men redovisande fick ett tack samt godkännande enär densamma utvisar att arbete nedlagts för att få ett ekonomiskt resultat, vilket i detta fall ej kunde ernås på grund av de orsaker vilka förut uppgivits.